Wat is een vitamine B12-tekort?

vitamine B eieren

Vitamine B12-tekorten ontstaan als er onvoldoende van de vitamine B12 in het lichaam aanwezig is. Deze belangrijke vitamine is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en het gezond functioneren van het zenuwstelsel. In dit blog artikel gaan we dieper in op een mogelijk vitamine B12 tekort.

Wat veroorzaakt een tekort aan B12?

Een tekort aan vitamine B12 kan bloedarmoede en andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Bloedarmoede is een aandoening waarbij het lichaam ofwel niet genoeg gezonde rode bloedcellen kan maken, ofwel niet genoeg van de stof hemoglobine kan produceren waarmee rode bloedcellen zuurstof door het lichaam kunnen vervoeren.

Er zijn verschillende soorten bloedarmoede, elk met hun eigen oorzaken en symptomen. Een tekort aan vitamine B12 kan bijvoorbeeld megaloblastische bloedarmoede veroorzaken, een aandoening waarbij de rode bloedcellen groter zijn dan normaal en niet goed kunnen functioneren.

Wat zijn goede bronnen van vitamine B12?

vitamine B eierenVoor veel mensen levert een evenwichtige en gevarieerde voeding alle vitamine B12 die ze nodig hebben. Goede bronnen van vitamine B12 zijn vlees, vis, eieren en zuivelproducten.

Ondanks de beschikbaarheid van vitamine B12 in een evenwichtige voeding is een tekort niet zo ongewoon, vooral bij mensen boven de 50 jaar, premenopauzale vrouwen en mensen die een strikt veganistisch dieet volgen.

Belangrijkste oorzaak van een B12 tekort

Lage niveaus van vitamine B12 kunnen het gevolg zijn van een aantal verschillende factoren en aandoeningen. Een van de meest voorkomende oorzaken van vitamine B12-tekort is pernicieuze anemie, een aandoening waarbij iemands immuunsysteem ten onrechte zijn vermogen om de vitamine op te nemen vermindert.

Minder vaak voorkomende oorzaken van een tekort zijn aandoeningen van de maag of darmen die de opname van vitamine B12 belemmeren, onvoldoende voedselinname, en bepaalde medicijnen.

Symptomen B12 tekort

Symptomen van een vitamine B12-tekort ontwikkelen zich meestal geleidelijk en kunnen zeer uiteenlopend zijn. Het kan gaan om algemene symptomen van anemie zoals vermoeidheid en lusteloosheid, maar ook om symptomen die specifiek zijn voor het tekort, zoals een gele vlek op de huid en een pijnlijke tong.

Welke problemen veroorzaakt een B12 tekort?

Indien onbehandeld, verergeren de symptomen van een vitamine B12-tekort en kunnen onomkeerbare problemen met de zenuwen en de hersenen ontstaan. Het risico op een aantal ernstige complicaties, waaronder hartfalen, kan ook toenemen. Daarom is het belangrijk om onmiddellijk medisch advies in te winnen als een van deze symptomen zich voordoet.